dilluns, 3 de novembre de 2008

L'aposta Obama (II)

Quan només falten unes hores per la decisiva jornada electoral als Estats Units, la meva aposta continua sent Barack Obama. Sembla una victoria fàcil, oi?

Sens dubte, el pronòstic està avui molt més clar que quan el vaig fer per primer cop, cert dia de gener, i encara s'havia de decidir entre Obama i Clinton. Però no, això no està fet. Sovint, la distància entre el que proclamem públicament, i el que pensem, es molt llarga. I això passa també a la política: no només menteixen els polítics, també ho fan els electors.
Quan s'ha hagut de triar entre un candidat blanc i un altre de color (hi ha antecedents en eleccions per triar alcaldes als mateixos Estats Units) la tendència ens mostra que el candidat blanc normalment obté més vots del que mostraven les enquestes pre-electorals, mentre que pel candidat de color és al contrari. I encara que el candidat de color hagi guanyat, normalment ha estat per una diferència de vots inferior a la que es mostrava prèviament.
A més, tots recordem fets ocorreguts a altres eleccions presidencials americanes que no cal explicar ara. En algunes hores coneixerem el desenllaç. Mentrestant, prefereixo pensar que hi ha esperança. Que moltes coses poden canviar. Poden?