diumenge, 20 d’abril de 2008

El refugi de l'aeroport de Sabadell

Avui, amb motiu dels actes de commemoració de la II República, he visitat un lloc que, malgrat estar ben a prop i haver passat incomptables vegades pel seu costat, desconeixia totalment. Es tracta del refugi antiaeri situat a l'aeroport de Sabadell.
Bé, a l'aeroport no només es va fer un refugi, sinó que van ser 10 en total, tot i que només es conserva el número 1, en bastant bon estat. Aquest refugi es troba a una profunditat de 14 metres, i té una planta en forma d'U, amb dues entrades orientades a ponent. Cadascuna d'aquestes dues entrades, que tenen un recorregut en forma de "S" per tal d'evitar impactes directes i la propagació del soroll de les explosions, encara conserven les dues portes blindades que permetien el tancament hermètic del refugi. Cada porta mesura 2,10 m d'alçada per 1,60 m d'amplada, té un gruix de 7 cm i queda subjecta a la paret per quatre grans frontisses. Les entrades, amb un sostre d'uns 2,25 m d'alçada, donen pas a un vestíbul de sostre més alt (3 m), el qual dóna accés a les dues galeries principals i a una tercera que les uneix, en sentit nord sud, per la part del fons.

Durant la visita guiada que hem realitzat al refugi, s'ha explicat breument la història de l'aeroport i l'existència d'altres refugis a la ciutat. El recorregut pel seu interior ens ha permès veure les portes originals que el segellaven, la seva estructura, així com una sèrie de barres metàl·liques a la paret (foto 1), testimonis de la darrera i curiosa utilització que va tenir aquest espai: el cultiu de xampinyons.

1 comentari:

GRM ha dit...

Hola,
Sóc en Genís Ribé, arqueòleg, historiador i treballador del Museu d'Història de Sabadell. Segurament la visita guiada la vàreu fer amb una guia del nostre museu, i les informacions i descripció que feu del refugi l'heu extreta de l'exposició que allà vam instal·lar l'any 2006, de forma permanent, o bé d'altres materials editats pel MHS. És important citar les fonts d'on s'extreuen les informacions... Bé, de ben segur la visita al refugi (és més que un refugi, era un polvorí on s'emmagatzemava, entre altres productes i munició, el combustible dels avions de caça republicans que es fabricaven també a Sabadell, els famosos "xatos") us va interessar, perquè realment és tracta d'un element del patrimoni de la guerra civil excepcional a tot Catalunya.
També us interessarà saber que ahir mateix es va presentar, al MHS, un llibret que resumeix els resultats de més de tres anys de recerca feta a l'entorn d'aquesta construcció, amb molt material gràfic i amb un to marcadament divulgatiu i atractiu a nivell de disseny. Se n'ha fet un tiratge de 6.000 exemplars i ha estat una edició conjunta entre el MHS i AENA, amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Apa, salut,

GRM